Vild Viden 2017 – en del af Vild Smag Festival

Dato: 

Lørdag, april 29, 2017 - 11:00

Byhøst er sammen med Aarhus Kommune afsender på Vild Smag Festival 2017, som er en mini-festival, der sætter vilde råvarer og vild mad på dagsordenen og inspirerer alle til at komme ud i naturen. Og for dem, som kunne tænke sig ikke kun smag, men også viden om naturens råvarer, inviterer Byhøst stolt til arrangementet Vild Viden.

Vild Viden sætter fokus på en række temaer og spørgsmål, som optager folk omkring vild mad. Du kan få svar på, hvordan du kommer i gang med at sanke, og om der er grund til at være bekymret om forurening, når man sanker vilde råvarer i byen. Derudover debatterer vi med udgangspunkt i, at naturen er under pres, hvordan vi mennesker skal forholde os til den. Og sidst men ikke mindst er mange mennesker ved at finde tilbage til naturen efter mad. Kan vi mon lære noget af tidligere tiders kulturer i den forbindelse.

Vild Viden har inviteret fire eksperter med hver deres oplæg fuld af viden, inspiration og svar på vigtige og relevante vild mad-spørgsmål – se nedenstående program.

Oplæggene er relevante for både privatpersoner og professionelle, der interesserer sig for vilde råvarer. Der er tid til både at stille spørgsmål til oplægsholdere og snakke sammen undervejs. Det bliver lærerigt, inspirerende og hyggeligt.

Det er helt op til dig, om du kigger forbi til et enkelt eller flere oplæg – eller bliver hængende og tager hele pakken med. Det er gratis at deltage, og du dukker bare op på dagen.

Vi glæder os til at se dig.

PROGRAM
Kl. 11.00-12.00: Kom godt i gang med sankning v. Thomas Laursen 
Thomas Laursen har firmaet Wildfooding og er professionel sanker og forfatter til bogen ”Vild – naturen ind i køkkenet”, tager vilde råvarer med og udfolder dem sammen med jeres spørgsmål som, hvordan de vilde råvarer smager, hvordan man bruger dem i køkkenet, og hvad man skal være opmærksom på, når man høster i naturen. Som sanker for mange af de bedste danske gourmet restauranter udfolder Thomas også, hvordan forårets urter bliver til lækker gastronomi på tallerkenen. Følg ham på Instagram på @wildfooding 

Kl. 12.00-13.00: Frokost på pladsen

Kl. 13.00-14.00: Oplæg og debat om natursyn v. Mickey Gjerris
For bare få år siden, var der ikke mange, der brugte ramsløg, havtorn og andre vilde råvarer i køkkenet, men inden for de seneste par år har vild mad udviklet sig til en trend, som mange mennesker har glæde af. Dermed er vild mad blevet en del af en af vor tids vigtige diskussioner om menneskets forhold til og behandling af naturen. Fronterne er trukket hårdt op mellem interesser som naturfredning og biodiversitet på den ene side og landbrug, fossile råstoffer og andre kommercielle interesser på den anden. Vi har inviteret bioetiker Mickey Gjerris til at holde et oplæg og efterfølgende debat med udgangspunkt i spørgsmål som; har naturen helt overordnet bedst af, at vi mennesker ser os selv som en del af naturen eller ej? Og hvilke effekter har vild mad-trenden for naturen? 

Kl. 14.00-15.00: Vilde råvarer i byen og forurening v. Jakob Magid
Noget af det første, der dukker op, når talen falder på vilde råvarer i byen er forurening. Men hvordan påvirker byens forurening egentlig de vilde råvarer? Jakob Magid tager forskningsresultater med fra Københavns Universitet og fortæller, om du har grund til at være bekymret for forurening, når du sanker vilde råvarer i byen. Og i så fald, hvad du skal være opmærksom på.

Kl. 15.00-16.00: The Sioux Chef v. Sean Sherman
Mennesket har siden tidernes morgen samlet af naturens råvarer, og efter mange årtiers glemsel, er vi ved at finde tilbage til naturen som rigt og mangfoldigt spisekammer. Vi har inviteret The Sioux Chef, Sean Sherman, til at inspirere os med en rejse på tværs af kultur, tid og sted til den amerikanske urbefolknings forhold til naturens mad, og hvordan han selv arbejder med vilde råvarer i en moderne kontekst.

Oplægget er på engelsk.

Vild Smag Festival er en del af Smag på Aarhus og arrangeres af Aarhus Kommune og Byhøst. Se det fulde program på www.smagpaaaarhus.dk