Bellis – Tusindfryd med karakteristisk udseende til pynt i mad

Bellis Perennis er en lille plante fra kurveblomst-familien. For mange er planten bedre kendt som Tusindfryd. Bellis kan findes i de fleste græsplæner, hvis plænen ikke er sprøjtet. Derudover kan du plukke Bellis eller Tusindfryd en del steder i naturen, hvor der er beplantning i form af kort græs og især på fugtige steder.

Tusindfryd er ret nem at kende på sin guld midte i blomsten og kronen af små hvide tætte blade der lapper ind over hinanden. Udover i haver kan du finde Bellis ved strandenge og kulturenge. Bellis skal høstes ved at plukke blomsten og blade, men man skal ikke hive planten op med roden.

Du kan finde Bellis det meste af året. Det gælder især, hvis det har været en mild vinter. Ellers strækker sæsonen sig fra marts til oktober.

Brug af Bellis i madlavningen

Bellis er ikke den mest spændende spiseplante. Til gengæld er den meget udbredt. Smagen er let syrlig, og den kan med fordel anvendes i en salat eller sandwich. Den fine blomst giver en flot pynt til salat.

Som altid kan man selv eksperimentere lidt med brugen, hvor man synes smagen passer ind. Det er dog ikke en urt der gør noget stort for smagen i større retter.

Det fulde navn er Bellis Perennis og det kommer af Bellis, som betyder smuk – og Perennis som betyder flereårig.