Have-guide: Sådan indretter du den skønneste have

Er det blevet tid til at gøre noget ved din have? Så har vi her skrevet en guide, som måske kan hjælpe dig på rette vej.

En have kan både være en gave og en forbandelse. For mens den kan være et fantastisk sted at opholde sig og arbejde i, kan den også for nogen blive en stress-faktor, hvis de ikke kan følge med til at holde den vedlige. I guiden her kan du imidlertid få lidt forskellige råd, som passer til nogle af de forskellige ambitionsniveauer, hvad haven angår.

Vælg de rette havemøbler

Først og fremmest skal du naturligvis have investeret i de rette havemøbler. I denne forbindelse er der mange forskellige veje, du kan gå.

Til den lille have kunne et cafésæt med et lille bord og stole måske være den rette løsning. Til den større have skal du måske have fat i et større havebord og/eller et lounge-sæt, hvor du kan flade ud sammen med venner og familie.

Der er ufatteligt mange gode bud på flotte og komfortable havemøbler på det danske marked. Derfor kan det være værd at finde gode guides til valg af haveborde, stole m.v. Dette kan du eksempelvis kigge efter på denne hjemmeside: Herligthjem.dk.

Fliser eller græsplæne?

Foruden de rette havemøbler skal du også have fundet ud af, om du skal have fliser eller græsplæne i haven. Eller måske begge dele som mange af os jo ender med.

Fliser og græsplæne har hver især fordele og ulemper.

En græsplæne skal du naturligvis slå jævnligt i de varmere måneder, da den ellers gror til. Rammer vi en meget tør periode, kan det også blive nødvendigt at vande den, hvis du gerne vil bibeholde det flotte, bløde grønne græs.

Fliserne kræver umiddelbart mindre vedligehold men er dog ikke helt vedligeholdelsesfri. Således bør du nok i mange tilfælde eksempelvis gå dem efter med en fliserenser indimellem, hvis du ønsker at undgå, at der kommer til at være for meget ukrudt mellem fliserne.

Alt det spiselige

Sidst men ikke mindst er det naturligvis også værd at tænke på alt det spiselige, du kan få ud af din have. Også her kan der være tale om forskellige ambitionsniveauer.

Har du god tid – og grønne fingre – skal du måske ud i en reel køkkenhave. Den kan give dig kartofler, gulerødder, jordbær, ærter og meget andet lækkert. Og du vil nok opleve, at der er en verden til forskel på det, du selv producerer sammenlignet med det, du kan købe i et supermarked.

Køkkenhaven kræver en del vedligehold, idet der jo eksempelvis skal luges ud og fjernes ukrudt i den. Derfor bør du måske overveje det en ekstra gang, hvis du egentlig ikke kan lide at arbejde i din have.

Mange finder havearbejdet givende og måske endda lidt afstressende. Er du ikke lige selv én af dem, er der dog også måder til at få mad fra haven med en langt mindre indsats.

Nogle af de lettere måder at få et spiseligt udbytte fra haven er ved at tænke i frugttræer og bærbuske. Hermed kan du eksempelvis få æbler, pærer og kirsebær fra træerne – Samt brombær, stikkelsbær og hindbær fra buskene.

Der er ikke noget, som kategorisk er rigtigt eller forkert, når det kommer til haven. Det vigtigste er, at du overvejer dine valg en smule, så du ender ud med løsninger, som gør dig glad.